Öztürkmen’in açıklamasından öne çıkanlar:
Gaziantep'te son 20 günlük sürede 20 kahvehane ya el değiştirdi ya da kapandı.
Gelir gider arasındaki makasın açılması sonucunda yüksek maliyetlerin altından kalkamayan kahveci esnafı, zor günler geçiriyor.
Kahvehane esnafı artan kiraların altından kalkamıyor. Elektrik, doğal gaz, çay, şeker, kahve, su, tüp gaz ve meşrubat gibi ürünlerdeki fiyat artışları nedeniyle fiyatlara zam yapılması gerekiyor.
Bir zamanlar, kahvehaneler vatandaşın uğrak noktalarından biriydi. Şimdi emekliler bir bardak çay içmeye çekiniyor.
Küçük esnaf, bu ülkenin hem bel kemiği hem de sigortasıdır. Şehrimizde artan kafeler, kıraathanelere olan talebi düşürdü. Kıraathane ya da kahvehaneler Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Dar gelirli insanlarımızın boş zamanlarında bir araya geldiği, buluştuğu, özlem giderdiği, sohbet ettiği mekanlardır. Kahvehaneler, sosyal hayatın kısıtlı olduğu yerlerde hayati önemdedir. Köy kahvehaneleri bu süreçte daha fazla zarar gördü. Köylünün, çiftçinin geliri düştükçe, köyden kente göç devam ettikçe kahvehaneler de kapanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Kahvehane esnafının ayakta kalabilmesi için devletimizce daha sıkı tedbirler alınmalı. Sektörün yeniden canlanması can suyu kredisi verilmesi gerekiyor. Faizsiz, uzun vadeli kredi ile hiç olmazsa esnafımız çevreye olan borçlarını öder, rahat bir nefes alır. Vergi ve SGK primleri için yeniden yapılandırma imkanı getirilmesini, kahveci esnafının KOSGEB desteği kapsamına alınmasını, kayıtsız olarak çalışan esnafın kayıt altına alınmasını gerekiyor.