28 Aralık 2025

Evim Mağdurları Çıkış Yolu Arıyor...

Kamuoyunda faizsiz konut edindirme sistemi olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerinden 21'inin faaliyetlerine son verildi. Karar doğrultusunda Gaziantep’te faaliyet gösteren çok sayıda faizsiz konut şirketinin kapasına kilit vuruldu. Bir dönem bekçilerin kapısında nöbet tuttuğu Evim Şirketlerinin mağdurları, BDDK ve TMSF‘nin üzerine düşen görevi yok saydığını belirterek durumu protesto etti.

haber/Photo_1633592135838.jpg

TBMM'de geçtiğimiz mart ayında kabul edilen yasa ile tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş izni ve denetimi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) yetki verilmişti. Finansal Konut ve taşıt finansman şirketlerinin çalışma esaslarını belirleyen tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esaslar yönetmeliği nisan ayında belirlenmişti.

Düzenleme ile söz konusu şirketlerin faaliyet göstermesi için en az 100 milyon lira sermayeye sahip olması ve her bir şube için 1 milyon TL tutarında sermaye bulundurmaları gerekiyordu.

21 FİNANSMAN ŞİRKETİ TASFİYE EDİLDİ

BDDK yapılan incelemeler doğrulusunda 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiyesine karar verdi. BDDK kararında “6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu hükümlerine intibak etmek üzere Kuruma başvuruda bulunan ekli listedeki şirketler tarafından tevdi edilen bilgi ve belgeler, söz konusu şirketlere ilişkin Kurum denetim personeli tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporlarda yer alan tespitler ile ilgili mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; intibak planı yeterli görülmeyen ekli listedeki şirketlerin Kanunun Geçici 7’nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında tasfiyelerine karar verilmiştir” denildi.

İŞTE O ŞİRKETLER

Tasfiye edilen şirketlerin isimleri şöyle: İktisatevim, Vizyonevim, Doğruevim, Finansevim, Birikimevim, Yaşamevim, HH Aydın Yatırım Holding A.Ş, İhtiyaçevim, Varlıkevim, İstek Evim, İkizlerevim, Destekevim, Gerçekevim, Değer Tasarruf, Önceevim, Morevim Tasarruf, Hedefevim, Gelecek Tasarruf, Birlikbirikim Gayrimenkul, Tasarruf Organizasyon ve Gayrimenkul Pazarlama A.Ş. oldu.

ŞUBELERİN ÖNÜNE BEKÇİLER NÖBET TUTUYOR!

Tasfiye edilen şirketlerin birçoğu Gaziantep’te de faaliyet gösteriyordu. BDDK’nın tasfiye kararının ardından, o şirketler kapatıldı. Şirketlerin Gaziantep’te bulunan şubelerin önünde ise Bekçiler görevlendirildi.